Mongools

Het Mongools wordt zowel in Mongolië (Buiten-Mongolië) als in China (Binnen-Mongolië) door circa 4,5 miljoen mensen gesproken. In Mongolië zelf wordt het Mongools door zo'n 2,3 miljoen mensen als eerste taal gesproken. De Mongoolse tak van de Altaïsche taalfamilie kan ruwweg ingedeeld worden in het Oost-Mongools (o.a. het Chalka-Mongools en het Boerjatisch) en West-Mongools (o.a. het Kalmuks). De algemene schrijftaal, een vorm van het Chalka-Mongools dat in de hoofdstad Oelaanbaatar wordt gesproken, wordt zowel in het cyrillische alfabet als in het Oejgoer schrift geschreven. Het originele Mongoolse alfabet gaat terug op het schrift van de Oejgoeren uit de 13e eeuw. Het wordt verticaal geschreven, maar in tegenstelling tot de meeste verticale schriften begint het links. Het werd tot 1941 in Buiten-Mongolië gehanteerd en wordt nog steeds gebruikt onder de Mongoolstalige mensen in China, hetzij in een ietwat gewijzigde vorm. In 1941 heeft de Volkrepubliek Mongolië het oude alfabet vervangen door een nieuw alfabet dat gebaseerd is op het cyrillische schrift. Het cyrillische alfabet van het Mongools is, op twee extra klinkers na, hetzelfde als dat van het Russisch.

Tekstfragment Mongools

Эдгээр хуудасуудийг Монгол улсд, ард тумэнд, соёлд, болон хэлуудэнд зуриулаж бичэгдсэн. Омно Ютаагийн Их Сургуулын N гэдэг хунээр дэмжигдэж байгаа. Эдгээр хуудасуудийг хэвлэх газарыг N Компанаар унэгуйгээр хангагдсан. Би туунд тун баярлаж байна. Хэрвээ асуулт, хэлэх юмтэй, гэх мэт, байвал, надруу захиа N хаягд бичээрэй.

Nederlandse vertaling

Deze pagina's zijn opgedragen aan de Republiek Mongolië (het vroegere Buiten-Mongolië), zijn volkeren, culturen en talen. Zij worden onderhouden door N van de universiteit van Zuid-Utah. Voor de site van deze pagina's wordt gratis gezorgd door N naar wie mijn diepste waardering uitgaat. Indien u vragen, commentaar of suggesties, etc. heeft, schrijf dan a.u.b. naar N.

Copyright © Inter-Lingua