Blog


Autarkie - donderdag 9 september 2021

Autarkie

Specialisten van de Technische Universiteit van Tomsk hebben een technologie ontwikkeld waarmee kwalitatief hoogwaardige benzine (92 RON, 95 RON en 98 RON) verkregen kan worden uit bijproducten van de gaswinning.

Op de meeste gasvelden worden stabiele gascondensaten vermengd met olie om de vloeibaarheid en het transport te verbeteren. Deze technologie kan echter ook gebruikt worden voor de verwerking tot componenten van hoogoctaanbenzines in een zeolietkatalysator.

De meeste gasvelden liggen in moeilijk toegankelijke gebieden, met name in het verre Russische hoge noorden, waardoor de aanvoer van brandstof een uiterst kostbare aangelegenheid is. Deze technologie is daarom erg interessant om ook daar in de eigen brandstofbehoefte te voorzien.

Het zoveelste voorbeeld hoe Rusland al jaren probeert met relatief kleine investeringen steeds meer zelfvoorzienend te worden.

Trouwens in juni 2020 zijn Russische geleerden erin geslaagd zonder chemische toevoegingen aluminium in water te verbranden. Deze ontdekking kan helpen bij het ontwikkelen van milieuvriendelijke energie-installaties die metalen gebruiken als brandstof. Dergelijke installaties zijn efficiënter dan benzine- en dieselmotoren.


Terug naar de vorige pagina >