Blog


Business as usual - donderdag 9 september 2021

Business as usual

Terwijl de westerse sancties en Russische tegensancties ons om de oren vliegen, is Nord Stream 2 bijna opgeleverd en werden in april 2021 de laatste zes Russische raketmotoren RD-180 aan de VS geleverd.

De eerste leveringen van deze raketmotoren vonden plaats in 1999. De afgelopen 22 jaar ontving de Amerikaanse opdrachtgever 116 motoren, waarvan er reeds 92 gebruikt zijn.

De RD-180 is een zogenaamde vloeibarebrandstofmotor die medio jaren ’90 ontwikkeld is op basis van de meest krachtige raketmotor van Sovjetmakelij de RD-170. De RD-180 werd speciaal ontworpen om gebruikt te worden in de raket Atlas-V van het bedrijf United Launch Alliance (ULA).

Na de in westerse ogen illegale annexatie van de Krim in 2014 en de daaropvolgende westerse sancties en Russische tegensancties werd het sluiten van nieuwe contracten voor de levering van Russische raketmotoren aan de VS opgeschort, maar de leveringen gingen dus op basis van de oude contracten tot april 2021 gewoon door.

Later dit jaar werd bekend dat er opnieuw onderhandelingen plaatsvinden, dit keer over de levering van Russische raketmoren RD-181-M voor de draagraket Antares. De onderhandelingen worden gevoerd tussen de producent Energomash (onderdeel van Rosatom) en het Amerikaanse bedrijf
Orbital Sciences LLC.


Terug naar de vorige pagina >