Blog


Odessa - donderdag 9 september 2021

Odessa

Na de staatsgreep in Kiev, waarbij rechtsradicalen gesteund door het Westen met Amerika voorop de macht overnamen, hebben de inwoners van de Krim zich in een referendum massaal (meer dan 95%) uitgesproken voor aansluiting bij Rusland.

Het Westen erkent de uitslag van dit referendum uiteraard niet (heeft overigens hetzelfde gedaan met Kosovo, hetzij zonder referendum, maar goed dat even terzijde) en beschouwt deze democratische wilsuiting als een annexatie van de Krim door Rusland.

Toch ligt de situatie iets genuanceerder, zoals zo vaak in dit soort situaties.

Het Zuidoosten van Oekraïne kent een grote Russischtalige gemeenschap en veel van die mensen zagen de staatsgreep door de rechtsradicalen als een directe bedreiging.

Nu, zeven jaar later, is er nog steeds een ware hetze gaande tegen de Russischtalige bevolking in Oekraïne.

Om dit voor te zijn, hebben veel mensen op de Krim zich destijds uitgesproken voor aansluiting bij Rusland. En achteraf hebben ze geen ongelijk gehad, kijk maar eens naar de gebeurtenissen in Donbass, waar de strijdende partijen tot op de dag van vandaag tegenover elkaar staan.

Ondertussen tekent een tweede Donbass-scenario zich af in Odessa, de derde grootste stad van Oekraïne. Als we niet uitkijken, schiet ook daar de vlam in de pan.


Terug naar de vorige pagina >