Weblog


SyriŽ - zaterdag 20 oktober 2018

Syrië

Terwijl Europa het maar niet eens kon worden over de juiste aanpak van Assad en diens regime werd het overspoeld door honderdduizenden vluchtelingen met alle gevolgen van dien. ‘Fort Europa’ wankelde op zijn grondvesten. Terwijl wij hier aan het soebatten waren, stuurde Rusland in 2015 – tegen de achtergrond van een aantal bloedige aanslagen – zijn leger op IS af.

Tijdens de militaire operatie van de Russen in Syrië zijn ca. 87.500 terroristen gedood en meer dan 95% van het Syrische grondgebied ‘bevrijd’.

Inmiddels zijn we 3 jaar verder. Syrische vluchtelingen komen nauwelijks nog naar Europa, velen keren zelfs terug en is er enigszins sprake - hetzij gestaag - van wederopbouw. En wij maar denken dat dit allemaal het gevolg is van onze deal met Turkije.

Natuurlijk heeft Rusland een dubbele agenda: waar kun je je nieuwste snufjes op defensiegebied beter laten zien en uittesten dan tijdens een echte oorlog? Enerzijds gebeurt dit met het oog op het binnenhalen van lucratieve wapencontracten en anderzijds om te tonen dat met het land niet (langer) te sollen valt.

Maar er zit nog iets achter, iets wat in Europa maar al te vaak vergeten wordt. Ondanks de grote meningsverschillen over en weer valt er met de Russen samen te werken en wel op allerlei gebied. Maar wel met wederzijds respect en zonder eenrichtingsverkeer (zie Poetins speech tijdens de MSC in 2007). Het is deze boodschap die de Russen afgeven: je hoeft niet bang te zijn voor de Russische beer, maar maak hem niet wakker en vooral niet boos.


Terug naar de vorige pagina >